Vāciešu iecienītākā piedeva ir kartupelis. Taču tas garšo labi tikai tad, ja ir pareizi pagatavots. myHOMEBOOK atklāj trīs kļūdas, kas bieži gadās, gatavojot kartupeļus.
1. Kļūda: Kartupeļus liek siltā ūdenī
Runājot par elektrības taupīšanu, viedokļi dalās – vai kartupeļus labāk likt siltā vai aukstā ūdenī. Pareizi ir tos sākt vārīt aukstā ūdenī, iepriekšējā intervijā myHOMEBOOK skaidro Silvija Moneti (Silvia Monetti) no Ziemeļreinas-Vestfālenes Patērētāju centra: “Kartupeļus jāsāk vārīt aukstā ūdenī. Tādējādi gatavošana notiek ātrāk, un kartupeļiem pēc tam ir labāka, vienmērīgāka konsistence.” Kartupeļi var izvārīties vienmērīgi mīksti tikai tad, ja ūdens sasilst pakāpeniski un var vienmērīgi caurvīt kartupeļa struktūru.
2. Kļūda: kartupeļus vāra veselus
Ja steigā gatavojat, var gadīties, ka kartupeļi veselā veidā nonāk katlā. Tā ir kļūda, jo šādi kartupeļiem nepieciešams ilgāks laiks, lai tie pareizi izvārītos. Lai gan mizošanas kartupeļus (vārītus ar mizu) nevar vārīt citādi, sāls kartupeļus (mizotus) ir iespējams ietaupīt enerģiju un laiku, rupji tos sagriežot ceturtdaļās.
Svarīgi griezt vienādā izmērā:
Redaktore Franka Krūze-Geringa (Franka Kruse-Gering) norāda: “Ja pirms vārīšanas kartupeļus sagriež gabalos, jānodrošina vienmērīgums. Ja daži gabali ir ļoti mazi, bet citi proporcionāli lieli, tie vārīsies dažādi. Tad uz šķīvja būs gan pārāk mīksti, gan cieti kartupeļi.”
3. Kļūda: Kartupeļus pārāk ilgi tur siltumā
Pēc kartupeļu izvārīšanas tie ir ātri jāapēd. Ja piedevu pārāk ilgi tur siltumā, veicina baktēriju vairošanos. Turklāt, pārāk ilgi turot siltumā, kartupeļi zaudē uzturvielas un pasliktinās garšas kvalitāte. Nav problēmu, ja sekojat vecmāmiņas paraugam un uz aptuveni stundu ietiniet tos segā un novietojat gultā, taču ilgāk šo uzglabāšanas laiku nevajadzētu atlikt. Visvairāk ieteicams kartupeļus pagatavot un pasniegt svaigus.










